Ingrediënten

  • 0,5 tl komijnzaad
  • 1,75 dl milde olijfolie
  • of plantaardige olie
  • 2 grote uiten
  • 2 rode en 2 gele paprika’s
  • 4 tl ruwe rietsuiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 takjes tijm
  • 2 el peterselie
  • 2 el koriander
  • 6 rijpe tomaten
  • 0,5 tl saffraandraadjes
  • cayennepeper
  • 2,5 dl water
  • 8 scharreleieren
  • zout en peper

SHAKSHUKA

Ingredienten

Vegetarisch hoofdgerecht

personen

4 personen

tijd

30 minuten

  1. Rooster het komijnzaad in een grote koekenpan 2 minuten op hoog vuur. Snijd de uien in plakken en olie en de uien in plakken toe en bak ze 5 minuten.
  2. Snijd de paprika’s in repen van 2 cm breed en hak alle kruiden fijn. Voeg de repen paprika, suiker en kruiden toe aan de pan en bak alles 5 tot 10 minuten op hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn.
  3. Snijd de tomaten in grove stukken en voeg deze met de saffraan, cayennepeper en wat zout en peper toe de pan. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 minuten pruttelen.
  4. Voeg tussen het koken door steeds wat water toe tot dat het mengsel de dikte van een pastasaus heeft. Proef regelmatig en breng op smaak met zout en peper. De smaak hoort krachtig en licht pittig te zijn (je kunt dit deel van het gerecht ruim van tevoren berieden).
  5. Haal de laurierbladeren uit de groenten. Verdeel het mengsel over diepe koekenpannen die groot genoeg zijn voor een royale eenpersoonsportie.
  6. Waarom de pannen op, op halfhoog vuur. Maak in elke pan twee holtes in het mengsel. Breek in elke holte een ei. Bestrooi de eieren met zout en dek de pannen af. Laat de pannen 10 tot 12 minuten op heel laag vuur staan tot de eieren net gaar zijn.
  7. Bestrooi het gerecht met korianderblaadjes en dien het op.